Granitskærver til indkørsel i 2023 – Komplet guide
Flere og flere begynder at lægge granitskærver i stedet for herregårdssten i deres indkørsel. Ikke nok med at det er langt billigere, så er der også flere fordele ved at have granitskærver i sin indkørsel. For det første er granitskærver slidstærke og holdbare, hvilket betyder, at de kan holde til en del trafik uden at tage skade. Med et godt fundament risikerer du heller ikke, at ujævnheder opstår med det samme. Granitskærver til indkørslen kommer i mange farver. De fleste vælger sorte eller røde granitskærver til deres indkørsel.
En anden fordel ved granitskærver er, at de kan hjælpe med at forbedre dræningen i din indkørsel. Hvis din indkørsel har tendens til at samle vand, kan granitskærverne hjælpe med at lede vandet væk fra overfladen og ned i jorden. Det kan være en stor fordel i områder med meget regn, eller områder hvor hele indkørslen ikke er flad.
Endelig er granitskærver en relativt vedligeholdelsesfri løsning, der kræver minimal pleje at vedligeholde. Selvom du kan opleve, at der samler sig blade eller andet affald på overfladen, kan du hurtigt fjerne det med en rive eller en løvblæser. Alt i alt kan granitskærver være en god investering for dig, der gerne vil have en flot og praktisk indkørsel uden at sprænge budgettet.
Tænker du at udskifte din nuværende fliser med granitskærver fordi dine nuværende fliser er blevet triste at se på? Er det tilfælde, så anbefaler vi, at du i stedet får foretaget en professionel fliserens af dine nuværende fliser. Det er muligt at fjerne flisepest, skidt og mos på dine fliser, så de kommer til at fremstå som nye igen.
Hvad koster granitskærver?
Sorte granitskærver til indkørsel kan fås helt ned til 1.220 kr. for 1000 kg, hvilket er nok til at dække ca. 12-14 m2 ved et normalt lag på ca. 4 cm. Vælger du i stedet at anlægge røde granitskærver, så ligger prisen lidt højere på ca. 1.495 kr. for 1000 kg.
Sådan lægger du granitskærver til din indkørsel
Step 1: Udgravning af indkørslen
Det første du skal give dig i kast med, er at grave ud til din nye indkørsel. For de fleste anbefaler vi, at der graves ud til omkring 60 cm. hvis du har tungere køretøjer, som ofte kører i din indkørsel. Det kunne f.eks. være lastbiler eller traktorer. Er det ikke tilfælde og du forventer at der skal køre personbiler, så er 40 cm. tilstrækkelig.
Det er en større opgave end end mange umiddelbart tror, når man skal grave ud i sin indkørsel. Det er derfor en god ide at anskaffe sig en minigraver og en motorbør. Disse kan lejes for ca. 1000 kr. samlet om dagen hos din lokale maskinudlejer.
Step 2: Drænende bundsikring med drænsand/filtersand
Når du har udgravet din indkørsel, er det tid til at sikre, at regnvand kan ledes væk. Dette gøres med filtersand også kaldet drænsand. Drænsand er en type sand, som er vasket helt ren for ler, urenheder og andre jordtyper. Du skal bruge i omegnen af 20 cm. filtersand ved lette køretøjer og ca. 25-28 cm. ved en indkørsel, som skal kunne håndtere tungere trafik.
Det er vigtigt at få anlagt den rigtige mængde drænsand. Vælger man for få centimeter drænsand risikerer man, at vandet ikke bliver dirigeret væk og det lægger sig som vandpytter i din garage. Dette er hverken særlig æstetisk og det kan være decideret farligt, hvis vandet fryser til is om vinteren.
Er du i tvivl om hvor meget drænsand du skal bruge, så kan du benytte beregneren her.
Prisen på drænsand ligger på ca. 1.100 kr. pr. 1000 kg. Se de bedste priser her.
Step 3: Stabilgrus til indkørslen
Efter at have anlagt drænsand skal du lægge et lag stabilgrus. For lettere trafik anbefales ca. 11-13 cm. og til tungere trafik ca. 20-22 cm. Stabilgrus i indkørslen hjælper med at holde overfladen stabil og er med til at forhindre ujævnheder i fremtiden. Selve stabilgrus består af en blanding af sand og sten med en varieret kornstørrelse fra 0-40 mm.
Prisen på stabilgrus ligger i omkring 850 kr. pr. 1000 kg. Vi har fundet den laveste pris på den bedste stabilgrus her.
Husk at der skal benyttes en pladevibrator i forbindelse med anlægning af stabilgrus. En pladevibrator kan også lejes hos din lokale maskinudlejer. Prisen på en pladevibrator ligger på omkring 300 kr. pr. dag. Gørdetselv.dk har skrevet en fin artikel om, hvordan du bruger stabil stabilgrus. Husk på, at når du anvender en pladevibrator, så synker stabilgruset med nogle få centimeter. Det betyder, at hvis du benytter f.eks. 13-15 cm. stabilgrus, så får du et slutresultat på 11-13 cm.
Step 4: Anlægge stenmel eller fiberdug for at forhindre ukrudt
Når du har fået anlagt stabilgrus er næstsidste step at få anlagt enten stenmel eller fiberdug til at forhindre ukrudt i at spire op gennem dine granitskærver til indkørslen.
Hvad er stenmel?
Stenmel er knust granit til en kornstørrelse på 0-2 mm. Stenmel er i et biprodukt af granitskærver produktion og er fantastisk til at forhindre ukrudt i at spire mellem granitskærverne i din indkørsel. Stenmel kan også benyttes til at forhindre ukrudt mellem dine fliser på terrassen eller gangarealer. Brug gerne den samme farve stenmel som du vælger at dine granitskærver til indkørsel skal være. Dvs. at hvis du ønsker at anlægge sorte granitskræver, så benyt en mørk stenmel. Ligeledes hvis du vælger at få røde granitskærver, så benyt en lysere stenmel. Ofte er det også muligt at få grå stenmel.
Hvad er en Fiberdug?
Et alternativ en stenmel er en klassisk fiberdug/ukrudtsdug, som du ofte ser lagt under dine planter. Ønsker man at benytte fiberdug i stedet for stenmel anbefaler vi, at der benyttes en ekstra tyk dug på 100 g/m2 for at forlænge perioden hvor ukrudt ikke kan gå igennem dine granitskærver.
Ved brug af stenmel vil en lag på ca. 4 cm være tilstrækkelig. Brug en pladevibrator til at komprimere stenmelen for et længerevarende resultat.
Step 5: Anlægning af granitskærver i indkørslen
Til slut mangler du bare at anlægge dine granitskærver. Har du endnu ikke besluttet dig for hvilken farve granitskærver til indkørslen du gerne vil have, så er det ved at være tid. De fleste vælger enten røde granitskærver eller sorte granitskærver. Alternativt er det også muligt at få hvide eller grå granitskærver i sin indkørsel.
Hvilke størrelse granitskærver?
Det kan være svært at bedømme hvilke størrelse granitskærver man skal vælge ud fra billeder på en hjemmeside. Derfor kan det være en fordel at få råd og vejledning i dit lokale byggemarked. Som udgangspunkt vælger de fleste at få granitskærver i kornstørrelsen 8-11 mm. Hvis du vælger mindre end dette, så risikerer du, at skærverne sætter sig fast i dine dæk.
Du udlægger dine granitskærver i en tykkelse af ca. 4-5 cm. Ligger du for lidt risikerer du, at få opkørt din stenmel. Ligger du derimod et for stort lag granitskærver, så risikerer du, at din bil og andre køretøjer bliver presset for langt ned i skærverne. Dette vil resultere i kørespor, som æstetisk ikke er særligt pænt. Du kan vælge at købe ind til ca. 6 cm, så har du også lidt i overskud, som kan bruges til at efterfylde med.